Przepis i sposób przygotowania na: Biały 3-bit
Kroki postępowania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń. Do masy można dodać alkohol.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki. Całość posypujemy poruszonymi ciasteczki lub herbatnikami i odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.