Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z malinową galaretką

5.0
(46)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rozpływający się w ustach sernik i orzeźwiająca, mocno malinowa galaretka – to sprawia, że ciasto smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Składniki na spód:

mąka 20 dag
cukier puder 8 dag
margaryna 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki

Masa serowa:

ser biały 1 kilogram
masło 3/4 kostki
cukier puder 25 dag
jajko 6 sztuk
cukier waniliowy 2 łyżeczki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 0,5 szklanki
rodzynki do środka
proszek do pieczenia szczypta

Galaretka:

maliny świeże 1 kilogram
galaretka 2 opakowania
cukier ok. 3 łyżki
woda ok. 0,5-0,75 szklanki

Dodatkowo:

bita śmietana do dekoracji
czekolada do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z malinową galaretką

Kroki postępowania

1

Przygotowanie spodu:
Do wyłożonej na stolnicę mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zarabiamy je energicznie. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.


Przygotowanie masy serowej:
Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy oraz ser (z wiaderka albo 3 razy mielony). Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem.

W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.

Gotowy ser wylewamy na kruche ciasto, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. Na zimny wylewamy malinową galaretkę.

Krok 1 - Sernik z malinową galaretką foto
2

Galaretka:
Z malin wyciskamy sok. Ja wykonałam to używając sokowirówki. Jeśli jej nie posiadamy maliny podgrzewamy i następnie przecieramy przez, sito, aby usunąć pestki.

Z 1 kg malin otrzymałam 3 szklanki 100% soku.

Krok 2 - Sernik z malinową galaretką foto
3

Otrzymany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego wodę. W sumie powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki płynu. Sok podgrzewamy.

Krok 3 - Sernik z malinową galaretką foto
4

Następnie wsypujemy do niego galaretkę oraz cukier do smaku. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i galaretki. Tak przygotowaną galaretkę studzimy. Tężejącą wylewamy na ostudzony sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.

Krok 4 - Sernik z malinową galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 21.06.2023 13:31
Kusi:) Jaki rozmiar foremki?
Doradca Smaku 22.06.2023 10:11
forma o średnicy 24 cm będzie w sam raz! warto się skusić ;)
gusia1000 30.01.2015 00:30
Dobre ciasto.
Wiesława1 27.01.2015 18:18
Pyszny serniczek
agnieszka214 27.01.2015 14:18
kuszacy pomysł mnima
Barbara777 27.01.2015 13:53
wspaniałe ciasto!
wyattearp 27.01.2015 11:27
pięknie wygląda
mdzs 27.01.2015 11:05
aż ślinka cieknie
mysza75 27.01.2015 11:04
ale pyszności aż chce się jeść
ada.la 27.01.2015 10:53
zdecydowanie kuszący ten sernik
Renataj 27.01.2015 10:34
Ale kusisz:) Poproszę maleńki kawałeczek.
Justi2401 27.01.2015 10:20
Ale mi się zatęskniło za malinami :)
Futka 27.01.2015 10:00
Niebo dla podniebienia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak