Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb pszenny na zakwasie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
woda 30 ml
sól 1 płaska łyżeczka
miód 1 łyżeczka
drożdże 8 g
zakwas żytni 150 g
siemię lniane 7 łyżek
słonecznik łuskany 7 łyżek słonecznika

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb pszenny na zakwasie

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy ciasto . Ciasto powinno być zbite ale lekko elastyczne .Ciasto wyrabiamy do tego momentu aż zacznie odchodzić od ręki , następnie przykrywamy i odkładamy na 2 godziny w ciepłym miejscu aby podwoiło swoją objętość. Później dajemy ciasto do wysmarowanej foremki ,smarujemy ciasto olejem i posypujemy mąką i odstawiamy na 20- 30 minut. Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni i pieczemy 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 26.01.2015 09:43
O tak @Sroczka domowe chlebki najlepsze :)
Sroczka 23.01.2015 16:35
Pyszny domowy chlebek.
jagoda5913 23.01.2015 13:16
Super,uwielbam domowe chleby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak