Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryczka chili
skórka z limonki 1
imbir
czosnek ząbki 7
sezam 3 łyżki
filet z kurczaka 2 szt.
cebula biała 1 szt.
szparagi zielone 15 szt.
pieprz
sól do smaku
tofu
olej sezamowy
ocet balsamiczny
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem

Kroki postępowania

1
Ostrą papryczkę siekamy. Skórkę z jednej limonki kroimy w cieniutkie paseczki. Czosnek i imbir siekamy.
Krok 1 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
2
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sezam, który prażymy prze około 5 minut.
Krok 2 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
3
Do sezamu dodajemy czosnek, imbir, skórkę z limonki i papryczkę.
Krok 3 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
4
Składniki podsmażamy.
Krok 4 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
5
Na patelnię dodajemy 6 pokrojonych szparagów, pokrojonego w paski fileta z kurczaka i cebulkę szalotkę. Posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Smażymy, do momentu zarumienienia się kurczaka.
Krok 5 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
6
Pozostałych 9 szparag grillujemy na patelni grillowej. Szparagi oprószamy pieprzem i solą morską. Szparagi powinny być średnio miękkie.
Krok 6 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
7
Na patelni robimy 6 kropek z oleju sezamowego i na nich po kropelce octu balsamicznego. Na kropelki układamy odpowiednio 6 kawałków tofu. Podsmażamy z 2 stron.
Krok 7 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
8
Warzywa z kurczakiem dalej smażymy. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy sos sojowy.
Krok 8 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto
9
Do 3 miseczek układamy warzywa z kurczakiem na dno, na to układamy tofu. Po 3 szparagi przewiązujemy szczypiorkiem i dajemy na wierzch.
Danie jemy pałeczkami i z tych proporcji wychodzą 3 miseczki.

Smacznego :)
Krok 9 - Tajskie danie ze szparagami, sezamem i imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 11.01.2015 18:31
apetyczne !
dollce 11.01.2015 16:29
super przepis
Joannasz3190 11.01.2015 15:29
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak