Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii
Kroki postępowania
W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę aż się połączą. Filety z kurczaka płuczemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty na jakaś godzinę.
Przygotowanie pasty z oliwek:
Oliwki, karczochy i kapary płuczemy. Umieszczamy w misie robota, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Pastę, która zostanie możemy wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub sos do makaronów.
Zamarynowane filety kroimy i paski (z jednego fileta powinno wyjść 6 pasków). Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Każdy pasek mięsa smarujemy pasta z oliwek i na środek kładziemy gałązkę świeżego tymianku. Zwijamy jak roladkę. Roladki można przewiązać sznureczkiem lub nadziać na patyczki do szaszłyków.
Grillujemy ok. 35-45 minut.
Roladki można też upiec w piekarniku. Należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. godziny.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowany ryż, kurkumę i świeży tymianek. Przesmażamy kilka minut, mieszając żeby składniki się połączyły.
Odstawiamy do przestygnięcia.
Cukinie myjemy. Przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki z cukinii smarujemy niewielką ilością oliwy, solimy i pieprzymy. Do środka nakładamy ryż i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Podajemy z roladkami z kurczaka.
Ja dodatkowo podałam z plasterkami grillowanej cukinii.