Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki grzybowe zapiekane
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody.(tak żeby woda przykryła grzyby)
Ugotować grzyby w wodzie z moczenia, jedną część grzybów drobno pokroić, resztę odstawić, razem z wodą.
Cebulę obrać, drobno pokroić, obsmażyć na oliwie.
Do zmielonego przez maszynkę mięsa, dodać odciśniętą bułkę, jajko, pokrojone drobno grzyby, cebulę i pietruszkę.
Doprawić majerankiem, solą, pieprzem dokładnie wymieszać.
Formować małe kotleciki, obtoczyć w mące.
Zagotować pozostałe grzyby, dolać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsiki z każdej strony.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem grzybowym.
Posypać startym serem, zapiekać w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Posypać zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!!!