Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. Jest bardzo łatwa do przygotowania i smakuje nie tylko od święta :)
Z tego przepisu dowiesz się m.in. jak długo należy moczyć suszone grzyby do farszu na pierogi, kiedy połączyć je z kapustą i smażoną cebulką, jak przygotować ciasto oraz ile należy gotować pierogi.
Kroki postępowania
Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju.
Grzyby wkładamy do garnka, nalewamy wodę i moczymy przez około 2-3 godziny. Następnie przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wałkujemy na grubość około 3 mm i szklanką wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy. Obtaczamy w mące, żeby nie przykleiły się do powierzchni na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.