Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź w zalewie octowo-olejowej

4.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Śledzie w zalewie octowo-olejowej z cebulką. tradycyjna przekąska ze śledzi w oleju, idealna na każde święta lub imprezę. To danie potrzebuje trochę czasu, więc przygotuj je 1-2 dni wcześniej.

Składniki:

płaty śledziowe 5 szt
ocet 1/2 szklanki
olej 3 łyżki
ziele angielskie 2 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w zalewie octowo-olejowej

1. Śledzie wypłukać, namoczyć, po kliku godzinach odlać wodę, zalać mlekiem i pozostawić na godzinę, żeby się wymoczyły.

2. Zagotować z przyprawami 1/2 szklanki octu z 1/2 szklanki wody. Ostudzić.

3. Śledzie wyjąć z moczenia, osączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, zalać zalewą octową i pozostawić na 12 godzin.

4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzącą wodą i osączyć na sicie. Ułożyć pokrojone śledzie na półmisku, na śledzie wyłożyć cebulę, zalać dobrej jakości olejem, pozostawić na kolejne 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 08.01.2015 21:39
Takie zrobione są najlepsze
halina17 26.12.2014 22:43
Lubię śledzie.
Justi2401 26.12.2014 12:54
Pyszny śledzik :) Fajna propozycja na sylwestra jako zakąska :)
Habibi 26.12.2014 11:26
tak przygotowanego śledzia jeszcze nie jadłam ;)
Krzysztof15 26.12.2014 09:50
pyszny sledzik
gosia56 26.12.2014 09:09
na pewno pyszny śledzik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak