Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane cannelloni
Dopraw solą, pieprzem i ew. ulubionymi ziołami (np. bazylia, zioła prowansalskie) Dodaj trzy łyżki startego żółtego sera.
Farsz pozostaw do wystygnięcia.
Rurki cannelloni napełnij mięsnym farszem, ciasno ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, marchew, (dusimy 2-3 minuty) Dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną papryczkę chili i zmiksowane pomidory z puszki. Dodajemy bulion warzywny aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Sos doprawiamy słodką papryką, pieprzem, solą. Przygotowane makaronowe rurki zalać sosem tak, aby rurki były dokładnie przykryte ( odsłonięte wyschną i stwardnieją) Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy w piekarniku 35-40 minut w temperaturze 180*C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem a przed podanie ulubionymi świeżymi ziołami lub pietruszką.
Smacznego