Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna w kostce 1
jajko 6-7 sztuk
kakao 3-4 łyżki
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Mąkę, cukier, proszek, margarynę i zółtka zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić na 3 części . Dwie równe i jedną mniejszą. Mniejszą cześć zamrozić. Do jednej z większych części dodać kakao i zagnieść. Pierwszą jasną część wyłożyć na blachę, położyć dżem (najlepiej porzeczkowy lub wiśniowy) . Na dźem położyć ciemną część z kakao. Białka ubić z 1 i 1/4 szklanki cukry. Masę z białek wylać na ciemną część ciasta. Na sam wierzch zetrzeć na tarce , na dużych oczkach zmrożone wcześniej ciasto. Piec około 60 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 14.11.2014 21:14
Poproszę kawałek :-)
asienka15 08.11.2014 21:06
Tak pyszne ciasto
marenka 08.11.2014 19:29
Fajne ciasteczko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak