Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 30 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
masło lub margaryna 250 g
mąka tortowa 500 g może więcej ok 600g
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy 30 g
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżka
cukier puder 1/2 szkl

KREM

śmietana kremówka 400 ml 36 %
jajko 4 szt duże
czekolada mleczna 2 szt
czekolada gorzka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową

Kroki postępowania

1
Z drożdży i śmietany robimy zaczyn, czekamy aż pojawią się pęcherzyki powietrza, to znak, że są świeże i możemy dalej działać, dodajemy do nich margarynę, żółtka, cukry, skórkę z pomarańczy, mąkę i wyrabiamy szybko na gładkie ciasto.
Krok 1 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
2
tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 h ono sobie spokojnie odpocznie i lekko podrośnie.
Krok 2 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
3
Zimne ciasto wałkujemy na 5 mm nie więcej, wykrajamy dowolne wzory ciastek u nas halloweenowe duszki, dynie, kapelusze wiedzmy.
Krok 3 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
4
Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w tem. 180st po 10-15 min do lekkiego zrumienienia.Gorące przekładamy na kratkę i studzimy.
Krok 4 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
5
KREM :

Krem ten jest smaczny, nie ciężki, ale i drogi i czasochłonny, jednak czasem można wykorzystać zalegające czekolady, a że idą święta i pewnie dzieciaki dostaną mnóstwo słodyczy, to można potem taki krem przygotować.

Do garnka wlewamy śmietanę ja używam gęstej 36% lepiej gęstnieje, włączamy gaz na minimum i podgrzewamy.

Jajka rozbełtujemy w misce jak na jajecznicę i wlewamy do nich część śmietanki by wyrównać temperaturę, następnie całość wlewamy do garnka, cały czas mieszamy.
Krok 5 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
6
Gdy masa na dnie zacznie robić się jak budyń, dodajemy czekolady, mieszamy aż się rozpuszczą i ściągamy z ognia, wstawiamy do miski z zimną wodą i studzimy, zimne wkładamy do lodówki na co najmniej 12h w tedy jest bardzo gęsta i można ją użyć do nadziewania ciastek, na ciasto w formie można wyłożyć zimne i potem zgęstnieje, ale przy ciastkach mogło by wypłynąć.
Krok 6 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto
7
Na każde ciastko dajemy solidną porcję kremu, przykrywamy drugim ciastkiem i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem osypujemy cukrem bądż polewą.
Krok 7 - Ciasteczka krucho drożdżowe z masą czekoladową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 01.11.2014 18:18
fajny kształt -duszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak