Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne jeżyki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,5 Kg
koperek 1
grzanki 1 Opakowanie

Przyprawy

Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
żółtko jajek 1
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat

Porada

Olej musi być gorący, po to aby kulki były chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne jeżyki

Do mięsa mielonego dodajemy 1 żółtko, łyżkę bułki tartej, szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy. Następnie dodajemy szczyptę papryki słodkiej oraz szczyptę czosnku. Natkę kopru siekamy bardzo drobno. DodAjemy do mięsa mielonego. Wszystko razem dokładnie mieszany. Z powstałego farszu formujemy kuleczki. Następnie oblepiomy kulki grzankami. Rozgrzewamy olej. Kulki zanurzamy w głębokim oleju i czekamy aż sie zarumienią. Wykładamy je na ręczniki papierowe i wycieramy z tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak