Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona łopatka z kurkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 4 ząbki
rozmaryn 1/2 łyżki
Stek z grilla Prymat 2 łyżki
bazylia 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
olej do marynaty 5 łyżek
łopatka wieprzowa 70 dkg
olej do smażenia
cebula 1 sztuka
kurki 60 dkg
mąka pszenna 2 czubate łyżki
śmietana kremówka 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona łopatka z kurkami

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Do czosnku dodać przyprawy, zioła i olej (5 łyżek).
Krok 1 - Duszona łopatka z kurkami foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Duszona łopatka z kurkami foto
3
Mięso pokroić na 3-4 kawałki, włożyć do marynaty i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny (jak dłużej, to nawet lepiej).
Krok 3 - Duszona łopatka z kurkami foto
4
Zamarynowane mięso obsmażyć na oleju.
Krok 4 - Duszona łopatka z kurkami foto
5
Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić ją.
Krok 5 - Duszona łopatka z kurkami foto
6
Dodać oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone kurki. Smażyć razem kilka minut.
Krok 6 - Duszona łopatka z kurkami foto
7
Do mięsa z grzybami wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1,5 godziny).
Krok 7 - Duszona łopatka z kurkami foto
8
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody.
Krok 8 - Duszona łopatka z kurkami foto
9
Zagęścić tym sos.
Krok 9 - Duszona łopatka z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 25.10.2014 11:03
pyszności ! :)
olkaaa 25.10.2014 10:47
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak