Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kapustą
1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli. Wbić jajko i wlać powoli gorącą wodę, gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienki placek.
2. Farsz: Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody.
3. Obrane zimne mięso zmielić na maszynce do mięsa razem z odciśniętą ugotowaną kapustą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać do farszu i doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do potraw Kucharek.
4. Na rozwałkowany placek kłaść po łyżeczce farszu. Zawijać ciasto i wykrawaczką wycinać pół krążki pierogów po czym zlepiać brzegi palcami. Tak przygotowane pierożki wrzucić na wrzątek osolonej wody i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem okrasić słoninką.