Przepis i sposób przygotowania na: Makaron spaghetti z mielonym
Mięso z szynki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie mielimy na małych lub dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek z cebulą i smażymy około 3 minut (do lekkiego zrumienienia).
Dodajemy partiami mięso mielone. Smażymy do chwili aż mięso się przyrumieni. Przekładamy do dużego garnka.
Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do mięsa wraz z passatą pomidorową oraz domowym przecierem.
Gotujemy przez 10 minut.
Zioła prowansalskie rozcieramy w dłoniach, mieszamy z obiema paprykami, kakao i cukrem.
Fasolę odcedzamy, przelewamy czystą wodą i dodajemy do sosu.
Wsypujemy zioła, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą.
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy sosem, możemy też posypać startym parmezanem.