Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z pieczonej dyni i papryki
Ciecierzycę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Przestudzić, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
Cebulę pokroić w grube plastry i usmażyć bez rumienienia. Odstawić do przestygnięcia.
Paprykę umyć, pokroić, usunąć nasiona i ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, przemieszać, aby wszystkie kawałki pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut. Przełożyć do pojemnika z pokrywką i odstawić do przestygnięcia. Następnie obrać ze skórki.
Warzywa zmielić w maszynce do mielenia, przełożyć do miski miksera, dodać wcześniej zmieloną ciecierzycę, przeciśnięty czosnek, oliwę, jajko i całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy /dużo przypraw/ i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.