Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kopytka

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyzki
mąka pszenna 200-250 g
sól

sos śmietanowo-grzybowy

grzyby leśne 300 g
cebula biała 1/2 szt
masło 1 łyżka
śmietanka 200 ml
wino białe wytrawne 100 ml
sól
Pieprz biały mielony Prymat
pomidory suszone Smak 6 kawałków
orzechy laskowe 1 garść
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami

Kroki postępowania

1
Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego.
Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski.

Krok 1 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto
2
Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos.
Krok 2 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto
3
Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia.
Krok 3 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto
4
Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę.
Krok 4 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto
5
Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić.
Krok 5 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto
6
Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki.
Krok 6 - Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

trufelek 19.08.2016 22:12
Pyszna propozycja na obiad!!!! :) Uwielbiam taki sos :) a z kopytkami tym bardziej :)
DorotaZ 11.10.2014 10:15
Smakowite danie, piękne zdjęcia:)
Konczi 09.10.2014 23:00
Wygląda cudnie !
wyattearp 08.10.2014 13:41
o jeny jak pysznie wyglądają
Beatris 08.10.2014 12:52
Wspaniałe danie, z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)
Malinka 08.10.2014 09:44
Ale bym zjadła... PYCHA!!!
Wiktoria29 08.10.2014 09:19
ale pyszne danie
Ania84 08.10.2014 09:02
mega smaczne danie
zabcia117 08.10.2014 08:43
Świetnie wyglądają. Na pewno spróbuję :)
Czyki 08.10.2014 08:28
Przepyszne danie :)
berys18 08.10.2014 07:38
ciekawe połączenia smaków
Ola1984 08.10.2014 07:09
Fantastyczne danie :) Zapachniało jesienią :)
ice cubes 08.10.2014 00:38
dobre połączenie
Iwusia 07.10.2014 23:05
smaczne danie
IlonaAlbertos 07.10.2014 22:13
Świetne, zasmakowałyby mi.
Renata22 07.10.2014 21:54
Przepyszne!
Marta Ryżek-Kalkowska 07.10.2014 21:35
jej z takim leśnym sosem to bym wszystko zjadła :)
ada.la 07.10.2014 21:33
ciekawe danie
Hrabina w kuchni 07.10.2014 21:14
I narobiłaś mi ochoty na takie kopytka, chyba jutro zrobię. Tylko z suszonych borowików.
joanna30 07.10.2014 21:14
Ale to musi być pyszne!
Christopher 07.10.2014 20:33
Smaczne danko.
noninka77 07.10.2014 19:38
Uwielbiam kopytka:-)
cukiereczek 07.10.2014 19:33
talerz pełen smaków
2milutka 07.10.2014 19:25
bossskie w smaku musza być..:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak