Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi w domowy sposób

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzona makrela
wędzony łosoś
tuńczyk w oleju 1 puszka
paluszki surimi 10 sztuk
papier nori 8 płatów
ryż krótkoziarnisty 3 szklanki
papryka czerwona
papryka zielona
papryka żółta
serek almette
chrzan wassabi
sos sojowy

Porada

lepiej się kroi sushi kiedy nieco schłodzimy je w lodówce i musi być do tego koniecznie bardzo ostry nóż

Przepis i sposób przygotowania na: sushi w domowy sposób

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy do miękkości w proporcjach 1 szklanka ryżu i 1 i 1/4 szklanki wody. Ryż trzeba trochę osolić.
Krok 1 - sushi w domowy sposób  foto
2
Ryż studzimy i dodajemy do niego nieco sosu sojowego i sok z cytryny. Mieszamy.
Krok 2 - sushi w domowy sposób  foto
3
Na nori układamy ryż, kładziemy go na 2/3 arkusza nori i rowno rozkładamy. Ryż smarujemy serkiem almette i odrobiną sosu wassabi.
4. Na sos układamy pokrojone w paski kolorowe papryki i do wyboru tuńczyka, paluszki surimi, makrelę lub łososia. Można zrobić rownież wersję z samą papryką.
Krok 3 - sushi w domowy sposób  foto
4
Każdy z płatów nori zwijamy w rulon i kroimy na plasterki. Dobrze jest zmoczyć wodą rogi nori, aby sie dobrze skleiły. Pokrojone plasterki podajemy z sosem sojowym lub delikatnie je nim skrapiamy.
Krok 4 - sushi w domowy sposób  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak