Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiać, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x36 cm. Foremkę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
Gdy ciasto wyrośnie posypać je po wierzchu wiórkami kokosowymi, ułożyć śliwki bez pestek i posypać kruszonką.
Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec 35- 40 minut.
Upieczone ciasto zostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.