Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza (bez glutenu i drożdży)

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka kukurydziana 2 szklanki
mąka gryczana 1 czubata łyżka
woda mineralna 0,5 szklanki
mleko 1/3 szklanki
olej rzepakowy 4-5 łyżek
żółtko jajek 1 sztuka
białko 0,5 sztuki (spienionego)
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ksylitol 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczki (około)
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
kurkuma 1 szczypta

SOS

przecier pomidorowy 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
ksylitol
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól

DODATKI

ser mozarella
cebula biała 1 sztuka
oliwki zielone Smak
pieczarki
szynka
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza (bez glutenu i drożdży)

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej, sodę oczyszczoną, sól, cukier brzozowy, pieprz, około 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich i szczyptę kurkumy. Mieszamy wszystkie suche składniki.

Następnie dodajemy wodę mineralną, mleko, olej rzepakowy, żółtko i pół roztrzepanego trzepaczką białka - ugniatamy ciasto.

Ciasto odstawiamy do lodówki*.

* Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki - wtedy będzie bardziej puszyste.
Krok 1 - Pizza (bez glutenu i drożdży) foto
2
Następnie przygotowujemy sos, którym posmarujemy ciasto.
Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawiamy solą, cukrem brzozowym, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Sos możemy zakwasić odrobiną octu jabłkowego, ale nie jest to konieczne.
Krok 2 - Pizza (bez glutenu i drożdży) foto
3
Pieczarki obieramy i kroimy w paski.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju.
Krok 3 - Pizza (bez glutenu i drożdży) foto
4
Ciasto po odleżeniu w lodówce, jeszcze raz zagniatamy i w zależności od tego, jak będziemy piec, postępujemy następująco:

1. Jeśli będziemy piec w formie to smarujemy ją olejem, a następnie układamy w niej ciasto.

2. Jeśli będziemy piec na papierze do pieczenia to również musimy posmarować go olejem, a następnie uformować odpowiedni kształt. Ciasto możemy delikatnie rozwałkować.

* Smarowanie blachy i papieru pozwoli uniknąć przylepienia ciasta. Pamiętajmy, że nie jest to typowe ciasto na pizzę i musimy postępować mniej standardowo.

Uformowane ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Krok 4 - Pizza (bez glutenu i drożdży) foto
5
Lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem Mozzarella i dodajemy pieczarki, polędwicę i oliwki*.

* Jako dodatków możemy użyć innych, ulubionych składników.

Po dodaniu dodatków pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją jeszcze przez około 20 minut.

Upieczoną pizzę posypujemy świeżymi listkami bazylii. Ciasto jest puszyste, delikatne i lekko kruche.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Pizza (bez glutenu i drożdży) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia 23.01.2024 08:29
czym zastąpić mąkę kukurydzianą?
Doradca Smaku 25.01.2024 08:38
Jeśli zależy Ci na mące bezglutenowej warto wybrać: ryżową lub gryczaną. Na opakowaniu należy się jednak upewnić czy produkt nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu.
gibli 23.09.2014 08:23
ładnie i smacznie wygląda)
anemon 19.09.2014 19:26
Pysznie się zapowiada Twoja pizza.
caralajna 19.09.2014 17:42
fajny pomysł
Ola1young 19.09.2014 14:12
świetna ta pizza :)
gosia561 19.09.2014 13:24
cudnie wygląda
mysza75 19.09.2014 09:27
jaka fajna pizza
Krystyna32 19.09.2014 08:01
wygląda smacznie
Noruas 18.09.2014 23:57
świetny pomysł! takiego spodu jeszcze nie jadłam!
RenataZ-et 18.09.2014 23:35
wygląda super!
ada.la 18.09.2014 22:37
ciekawy ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak