Przepis i sposób przygotowania na: Pizza (bez glutenu i drożdży)
Kroki postępowania
Następnie dodajemy wodę mineralną, mleko, olej rzepakowy, żółtko i pół roztrzepanego trzepaczką białka - ugniatamy ciasto.
Ciasto odstawiamy do lodówki*.
* Ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki - wtedy będzie bardziej puszyste.
Do miseczki dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawiamy solą, cukrem brzozowym, pieprzem i ostrą papryką (opcjonalnie). Sos możemy zakwasić odrobiną octu jabłkowego, ale nie jest to konieczne.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju.
1. Jeśli będziemy piec w formie to smarujemy ją olejem, a następnie układamy w niej ciasto.
2. Jeśli będziemy piec na papierze do pieczenia to również musimy posmarować go olejem, a następnie uformować odpowiedni kształt. Ciasto możemy delikatnie rozwałkować.
* Smarowanie blachy i papieru pozwoli uniknąć przylepienia ciasta. Pamiętajmy, że nie jest to typowe ciasto na pizzę i musimy postępować mniej standardowo.
Uformowane ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
* Jako dodatków możemy użyć innych, ulubionych składników.
Po dodaniu dodatków pizzę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ją jeszcze przez około 20 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy świeżymi listkami bazylii. Ciasto jest puszyste, delikatne i lekko kruche.
Życzę smacznego! :)