Przepis i sposób przygotowania na: Deserek z cukinią
Cukinię obrać ze skórki jeśli zawiera pestki to je usunąć. Pokroić na małe kawałki. Do garnka wsypać cukinię, wlać tyle wody aby wszystko przykryło, dodać cukier kryształ i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i przełożyć do miski.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, wlać do miski z cukinią i odstawić do stężenia. Jeśli rozpuszczona galaretka nie pokrywa cukinii to rozpuścić żelatynę w wodzie i zalać naszą cukinię. Ta ilość powinna spokojnie wystarczyć. Gdy wystygnie odstawić do lodówki.
Około garść orzechów włoskich wyłuskać i drobno posiekać. Sprażyć na np. patelni i odstawić aż wystygną.
Do miseczki/pucharka wkładamy galaretkę. Następnie polać jogurtem naturalnym i posypać prażonymi orzechami.
Smacznego ;)