Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem kawowo-orzechowym
kostka masła, 1/2 szklanki mleka, szklanka cukru, 4 łyżki kakao, pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
Składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do powstania jednolitej masy.
4 białka ubić ze szczyptą soli.
Po ostudzeniu masy czekoladowej - odlewamy pół szklanki, a do reszty dodajemy 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz 4 żółtka.
Ciasto wlewamy na blachę i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 st.
Krem:
Do budyniu (najlepiej ugotowany w mniejszej ilości mleka, by był gęstszy, smak cappuccino) dodajemy 3/4 kostki masła, 1 opakowanie mielonych orzechów włoskich, 1 opakowanie mielonych orzechów laskowych oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Dodajemy również 3 łyżeczki syropu klonowego.
Upieczone ciacho kroimy na pół - smarujemy kremem oraz polewamy pozostałą częścią masy czekoladowej.
Smacznego!