Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos paprykowy do mięs, wędlin, kanapek

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 kg
papryczka chili 8 szt
przecier pomidorowy 500 ml
czosnek 1 główka
olej 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos paprykowy do mięs, wędlin, kanapek

Kroki postępowania

1
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kaski. czosnek obrać.
Krok 1 - Sos paprykowy do mięs, wędlin, kanapek foto
2
W maszynce do mielenia zmielić papryki i czosnek. Masę przelać do garnka i podgrzać.
Krok 2 - Sos paprykowy do mięs, wędlin, kanapek foto
3
Dodać olej, przecier pomidorowy, cukier, sól i pół szklanki octu 10%. Gotować ok. 1,5 godziny często mieszając. Jeśli chcemy by sos był bardziej gęsty można go gotować dłużej.
Krok 3 - Sos paprykowy do mięs, wędlin, kanapek foto
4
Sos przelać do słoiczków. Pasteryzować 10 minut.
Krok 4 - Sos paprykowy do mięs, wędlin, kanapek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 23.09.2014 08:17
musi byc smaczny)
ppaulina 22.09.2014 13:15
ciekawy przepis
gacopierz23 19.09.2014 17:32
godne zapamiętania
gosia56 19.09.2014 09:45
ciekawy przepis;)
Jagódka77 11.09.2014 14:13
na prawdę fajny sos
Róża1 08.09.2014 09:17
bardzo ciekawy pomysł :-).
Alex_M 08.09.2014 09:08
fajny sosik :)
AGNIESZKA144 08.09.2014 06:40
ciekawy pomysł
pajbek 07.09.2014 21:46
Przydatne :-)
Pyszota 07.09.2014 20:34
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak