Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z zielonym jabłuszkiem
Białka ubić na pianę, później dodać cukier i dalej ubijać. Gdy cukier będzie rozbity to dodać żółtka rozmącone z octem i wodą. Pod koniec ubijania dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia .
Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 22 minuty.
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać cukier, jajka oraz śmietanę oraz kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Śmietanę należy dodawać tak aby ciasto nie wyszło za rzadkie.
Rozwałkować i wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut.
MASA:
Na początku ugotować mak, tak aby był odpowiednio miękki. Odcedzić na sitko i odstawić do wystygnięcia. Ugotować 2 budynie śmietankowe według przepisu na opakowaniu i wystudzić .
Margarynę ubijać i stopniowo dodawać wystudzony budyń . Na koniec wsypac ugotowany mak i dobrze wymieszać.
MASA ZIELONA:
Do tej masy można wykorzystać jabłka prażone ze słoika lub usmażone na świeżo. Ja użyłam własnych przetworów. Wykorzystałam litrowy słoik jabłek startych na tarce.
Do gotujących się jabłek wsypać dwie galaretki , po czym zdjąć z ognia. Można wcześniej dodać cukru do smaku. Mieszać i poczekać aż wystygnie.
1.Biszkopt przeciąć na pół.
2.na jedno ciasto wyłożyć zieloną masę następnie przykryć ciastem kruchym
3. około 3/4 masy wyłożyć na ciasto brązowe a następnie przykryć biszkoptem.
4. pozostałą masę wyłozyć na wierzch i obsmarować boki.
smacznego ;)