Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe ciasto z brzoskwiniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 7 łyżek
mąka ziemniaczana 7 łyżek
jaja 3 szt
cukier 12 dag
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 szt

Masa serowa

ser biały 1/2 kg
śmietana 30% 20 dag
cukier 15 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek
cukier waniliowy 1 szt

Wierzch

brzoskwinie 4 szt
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
cukier 4 łyżki
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe ciasto z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Do miski miksera wlewamy białka i z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i dodajemy powoli żółtka, następnie przesiane mąki pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 1 - Serowe ciasto z brzoskwiniami foto
2
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto kakaowe. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy aby placek przestygł.
Krok 2 - Serowe ciasto z brzoskwiniami foto
3
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. W misce ucieramy ser z cukrem i cukrem pudrem ( ja używam w tym przypadku sera z wiaderka), następnie powoli mieszamy z ubitą śmietaną, a na samym końcu z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody.
Krok 3 - Serowe ciasto z brzoskwiniami foto
4
Tak przygotowana masę wlewamy na przestudzony biszkopt kakaowy, możemy wstawić do lodówki aby masa stężała.
Krok 4 - Serowe ciasto z brzoskwiniami foto
5
Brzoskwinie nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Ja wybieram owoce dojrzałe ale twarde, a zalanie wrzątkiem ułatwia mi pozbycie się skórki. Po usunięciu skórki oraz pestek kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka.
Krok 5 - Serowe ciasto z brzoskwiniami foto
6
Pokrojone owoce zalewamy wodą wymieszaną z cukrem i dusimy kilka minut na wolnym ogniu aby owoce zmiękły, ale się nie rozpadały. Zdejmujemy z ognia i do gorącej zalewy z owocami wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i mieszamy aby się rozpuściła. Gdy zacznie tężeć wlewamy na masę serową i pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.
Krok 6 - Serowe ciasto z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 02.09.2014 19:09
super ciacho
gacopierz23 29.08.2014 19:30
piękne ciasto
Agnieszka-87-25 29.08.2014 15:42
lubię słodkości
nogawkuchni 29.08.2014 15:17
Z pewnością pyszne ciasto,wygląda kusząco.
Renata9 29.08.2014 14:15
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak