Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pieczonych warzyw

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
marchew 2 szt
papryka czerwona 1 szt
pomidor 4 szt
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 2 lyzki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
rosół 0,5 l
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 lyzeczka
cukier 1 szczypta
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pieczonych warzyw

Kroki postępowania

1
Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki, wrzucić do naczynia żaroodpornego. Marchewki obrać, odciąć końce, pokroić w kawałki. Czosnek obrać, przekroić na 4 i wrzucić z marchewką do papryki.
Krok 1 - Zupa z pieczonych warzyw foto
2
Pomidory umyć, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu, dodać posiekaną cebulę. Całość polać olejem i posypać solą morską.
Krok 2 - Zupa z pieczonych warzyw foto
3

Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut.
Krok 3 - Zupa z pieczonych warzyw foto
4

Po tym czasie przełożyć całość do garnka (z pomidorów i papryki ściągnęłam skórkę). Wlać rosół. Gotować 10 minut.
Krok 4 - Zupa z pieczonych warzyw foto
5

Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić cukrem, ziołami i pieprzem, solą jeśli trzeba.

Zupę rozlać do miseczek, podawać na ciepło lub zimno, można z kleksem słodkiej śmietany

Krok 5 - Zupa z pieczonych warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak