Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein
Gruszki kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę.
Kaczka:
Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy wszystko co trzeba żeby była gotowa do użycia.
Następnie nacieramy ją niewielką ilością soli i pierzu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Kaczkę nacieramy marynatą, a resztę marynaty wylewamy na kaczkę (uprzednio oczywiście umieszczamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym). Sznurujemy kaczce nóżki, żeby całość była zwarta i nic się nie wylało ze środka. Pieczemy 2 godziny w 160 stopniach z termoobiegiem. Na ostatnie 30 minut przekręcamy kaczkę do góry nogami żeby i spód się nieco zrumienił.
Makaron z warzywami:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli na kilka minut zalewamy wrzątkiem).
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę wzdłuż na pół i też w cienkie plasterki. Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki smażymy warzywa:
Na woku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Energicznie mieszamy aż marchewka się trochę poddusi. Oddzielamy pół porcji startego imbiru i wrzucamy na patelnię. Dodajemy trochę soli, trochę pieprzu, troszkę świeżej kolendry i znowu troszkę imbiru. Cały czas mieszamy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, i na plasterki. I wrzucamy na patelnię. Wciąż bez przerwy mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry, pół łyżeczki oleju sezamowego i makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały czas mieszając i skrapiamy sokiem z połowy limonki.