Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
cukier puder 150 gram
sól 1 szczytpa

Porada

Można podczas dosypywania cukru do białka dosypać również 1 łyżeczkę kakao. Uzyskamy wtedy fajny aromat i lekko brązowy kolor. Albo ze dwie szczypty cynamonu.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, najlepiej mikserem. A następnie stopniowo, po jednej łyżeczce dosypujemy cukier i cały czas miksujemy. Następnie wyciskamy ubite białko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy to robić przy pomocy specjalnej szprycy lub też po prostu możemy wyciskać pianę przy pomocy zwykłego worka foliowego z odciętym jednym końcem. Albo zwyczajnie nakładać kleksy łyżką. Technika dowolna.
Nagrzewamy piekarnik do 110 stopni i pieczemy nasze bezy 60-100 minut, w zależności od stopnia wypieczenia jaki chcemy uzyskać. Czy takie lekko miękkie i wilgotne w środku, czy raczej bardziej suche. Proponuję po 60 minutach spróbować jedną bezę i wtedy będzie wiadomo co robić dalej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak