Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze sliwkami i bezową pianką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

żółtko jajek 3 szt
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 15 g
kwaśna śmietana 3/4 szklanki
mąka pszenna typ 450 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
oliwa 5 łyżek

bezowa pianka

białko 3 szt
cukier drobny 100 g

dodatki

śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze sliwkami i bezową pianką

Kroki postępowania

1
Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne owoce. Najlepsze będą te o kwaskowym smaku. Ja użyłam śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i niemal upieczone. W czasie, gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dodajemy drobny cukier i miksujemy aż się rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
Krok 1 - Ciasto ze sliwkami i bezową pianką foto
2
W czasie, gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy białka. Gdy będą już sztywne dodajemy drobny cukier i miksujemy aż się rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
Krok 2 - Ciasto ze sliwkami i bezową pianką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak