Przepis i sposób przygotowania na: Beza z bitą śmietaną i truskawkami Michała Góreckiego
Do przygotowania deseru potrzebny będzie rękaw cukierniczy z gładką końcówką.
Białka ubijać mikserem z cukrem do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa będzie sztywna i błyszcząca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim wyrysować w odstępach 8 okręgów o średnicy ok. 7 cm. Ubitą masę przełożyć do szprycy i na odrysowane okręgi wyciskać kółka o wys. ok. 2 cm. Wkładać do piekarnika nagrzanego do temp. 115°C, piec ok. 1 godz. (od czasu do czasu uchylić na sekundę piekarnik w celu pozbycia się nadmiaru pary). Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić na sztywną masę mocno schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Odłożyć 4 truskawki do dekoracji. Połowę pozostałych pokroić w drobną kostkę, a resztę zmiksować z łyżką cukru. Rozłożyć na talerzach 4 bezy. Na każdą nałożyć łyżką porcję ubitej śmietany. Posypać pokrojonymi truskawkami. Przykryć pozostałymi 4 bezami. Polać zmiksowanymi truskawkami, udekorować pozostałymi owocami.