Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami
Kaszę przelewamy dwukrotnie zimną wodą , a następnie gotujemy w 600 ml lekko osolonej wody ( mieszając co jakiś czas,by nie dopuścić do przypalenia ).
4 żółtka ucieramy z olejem rzepakowym , 4 czubatymi łyżkami cukru i ziarenkami wanilii.
Białka ubijamy na sztywną pianę , a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.
Masę żółtkową wlewamy do białego sera i dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosładzamy do smaku ).
Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 części , do jednej z nich dodajemy masę serową i dokładnie mieszamy.
Foremkę do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym , a następnie wyciągamy naszą kaszę zmieszaną z serem.
Wygładzamy powierzchnię i układamy oczyszczone , przekrojone na pół truskawki.
Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem.
Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru.
Zapiekamy ok. 30 min w 180C.
Podajemy lekko przestudzoną i posypaną cukrem pudrem!
Smacznego!
PS. Do truskawek możemy dodać inne sezonowe owoce np. maliny , borówki , brzoskwinie ….