Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z masą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 3
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt ciemny

jajko 6
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa

śmietana 30% 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z masą

Biszkopt jasny:
Białka ubić na pianę, cały czas miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Biszkopt ciemny:
Białka ubić na pianę, cały czas miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zmiksować, a następnie cały czas miksując żelatynę.
Ciemnego biszkopta posmarować masą, przyłożyć jasnym, znów posmarować masą i przyłożyć ciemnym. Na górze też posmarować masa i posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 03.07.2014 08:45
uwielbiam takie ciasta
Beatris 02.07.2014 22:09
Skusiłabym się na kawałeczek, pycha:)
Kuchenka 02.07.2014 21:41
rewelacyjne ciacho
Klisza 02.07.2014 21:35
smakowicie
Stenka 02.07.2014 19:18
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak