Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny chłodnik z botwiny
Przepis na:
- chłodnik z botwiny
- pierwsze danie obiadowe
- zupę z buraków
1. Buraczki odetnij, zawiń w folię i upiecz (około godzinę) lub podgotuj.
2. Następnie przestygnięte buraczki obierz i pokrój w kostkę. Łodygi oraz liście posiekaj, wszystko wrzuć do garnka, dodaj tyle wody, aby lekko zakryła botwinę razem z buraczkami.
3. Włącz palnik i pogrzej do momentu, aż zacznie bulgotać. Wtedy natychmiast wyłącz palnik i odstaw garnek do wystygnięcia.
4. Do kolejnego garnka wrzuć jeden posiekany ząbek czosnku, kefir, posiekany szczypiorek oraz koper.
5. Na tarce zetrzyj ogórki bez skórki oraz rzodkiewki. Wrzuć wszystko do garnka.
6. Dodaj wszystkie przyprawy oraz z sok z cytryny.
7. Ostudzoną botwinkę dodaj do kefiru z dodatkami.
8. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin.