Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowy sernik na zimno z czekoladą
Herbatniki lub ciastka rozdrabniamy dokładnie (w pojemniku blendera lub przy użyciu wałka do ciasta, wkładając je uprzednio do woreczka foliowego).
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy rozkruszone ciastka i mieszamy dokładnie. Wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.
I Warstwa:
Ser dwukrotnie mielimy na drobnych oczkach.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Dodajemy do sera wraz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Dodajemy łyżkę masy i mieszamy dokładnie.
Wlewamy do masy rozpuszczoną żelatynę i krótko, ale dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na spód z herbatników, wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do stężenia.
II Warstwa:
Maliny płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy na czekoladowej masie serowej.
Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody. Gdy zacznie tężeć, wykładamy ją na maliny.
III Warstwa:
Ser mielimy dwukrotnie.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Łączymy śmietanę z serem- możemy to zrobić łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Dodajemy łyżkę sera, mieszamy.
Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do lodówki.
Dekoracja:
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody.
Truskawki płuczemy, odsączamy na sicie. Usuwamy szypułki i kroimy w cienkie plasterki.
Borówki amerykańskie również płuczemy, osuszamy.
Owocami dekorujemy sernik. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.