Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z jajkiem sadzonym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 woreczek
Kucharek SMAK WIOSNY 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
śmietana 30% 1/2 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 2 szt
białe wino 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z jajkiem sadzonym

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż , mieszamy i czekamy aż zeszkli się. Następnie dolewamy wino - mieszamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy przyprawę gajowego- mieszamy. Dusimy chwilę. Dolewamy bulion ok 1/3 szklanki. Mieszamy , nakrywamy dusimy az ryż wchłonie bulion. Znów dolewamy bulion , czynność powtarzamy aż ryz ugotuje się. Na koniec wlewamy śmietanę - mieszamy i gotujemy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakrywamy i odstawiamy na ok 20 min. Podajemy z jakiem sadzonym .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 13.06.2014 22:26
super pomysł na szybki obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak