Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka migdałowa z pomarańczą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 35 dkg.
cukier 2/3 szkl.
margaryna 1 kost.
jajko 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 2/3 szkl.
skórka pomarańczowa 1 łyżka
cukier puder do posypania

Porada

Można polać polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej .

Przepis i sposób przygotowania na: babka migdałowa z pomarańczą

Migdały sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki i drobno posiekać można utłuc w moździerzu . Do naczynia włożyć miękką margarynę dodać cukier i utrzeć na puszystą i gładką masę , cały czas ucierają dodawać jajka , proszek do pieczenia , mąkę , posiekane lub utłuczone migdały oraz startą skórkę z pomarańczy . Całość dokładnie połączyć i wylać do foremki z kominkiem wcześnie wysmarowanej i wysypanej tartą bułką lub kaszką manną , ja nie wysypałam i się przykleiła mi do dna . Piec w temp.170st. ok. 40-50min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 07.06.2014 17:22
lubię takie babki
Seba 03.06.2014 09:38
smaczna babeczka
Kejti 01.06.2014 09:11
Lubię babeczki,a jeszcze z dodatkiem migdałów,musi być smaczna :-)
Ola1young 31.05.2014 14:58
poporosze o porcyjkę :)
ice cubes 31.05.2014 07:29
zapowiada się smacznie
Magula 30.05.2014 22:27
świetna babka
Ada-Gaba 30.05.2014 19:55
piękna baba i bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak