Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kotleciki - REKINY

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
czosnek 2 ząbki
jajko 1
Pieprz czarny mielony Prymat
bułka czerstwa 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
mąka
tortilla
migdały siekane
słonecznik łuskany
ketchup łagodny

Porada

Moje dzieciaki były wręcz zachwycone takim pomysłem. Mięso znikało w mig z talerza. Do tradycyjnych mielonych nie sposób ich namówić...

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kotleciki - REKINY

Kroki postępowania

1
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa mielonego. Bułkę moczymy w letniej wodzie, odciskamy. Dodajemy. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Masę zagęszczamy bułką tartą. Wyrabiamy.
Krok 1 - Mielone kotleciki - REKINY foto
2
Porcje mięsa obtaczamy w mące.
Krok 2 - Mielone kotleciki - REKINY foto
3
W dłoniach formujemy podłużne kotleciki, nadając im kształt dużej kropelki. Lekko spłaszczamy od spodu.
Krok 3 - Mielone kotleciki - REKINY foto
4
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z każdej strony.
Krok 4 - Mielone kotleciki - REKINY foto
5
Z chipsów tortilla robimy płetwy. Wycinamy nieco pyszczek i wbijamy migdały, tworząc groźne zęby. Wlewamy nieco ketchupu. Ze słonecznika robimy oczy.
Krok 5 - Mielone kotleciki - REKINY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 22.07.2014 12:00
Robią wrażenie - pomysł super!
asiczekz 27.06.2014 11:11
super pomysł :)
Jodaj 19.06.2014 13:50
można się wystraszyć :P ale i tak świetnie smakują :)
Ela15 19.06.2014 08:52
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak