Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie z jabłkami i kokosem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 375 g
jabłka 2 sztuki
cukier 3 łyżki
wiórki kokosowe 6 łyżek
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie z jabłkami i kokosem

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nich nadmiar soku. Jabłka można dodatkowo polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały (ja nie miałam akurat cytryn). Do jabłek dodać cukier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Francuskie z jabłkami i kokosem foto
2
Ciasto rozwinąć, pokroić na 8 kwadratów.
Krok 2 - Francuskie z jabłkami i kokosem foto
3
Na każdym kwadracie z ciasta ułożyć po trochu jabłek z kokosem.
Krok 3 - Francuskie z jabłkami i kokosem foto
4
Brzegi ciasta posmarować mlekiem. Złożyć na pół w trójkąty, docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Francuskie z jabłkami i kokosem foto
5
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 15 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe ciastka polukrować.
Krok 5 - Francuskie z jabłkami i kokosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 25.05.2014 23:19
za ciastem francuskim przepadam..z takim nadzieniem ..pycha
Krzysztof15 25.05.2014 08:15
bardzo smaczne ciacho
Lidzia 25.05.2014 07:06
Bardzo lubię francuskie.
Megg 24.05.2014 21:58
pyszności :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak