Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z soczewicy ze złocistym lnem
Wlewamy tyle wody, aby sięgała ona około 1,5-2 cm powyżej powierzchni soczewicy.
Gotujemy przez 30 minut od momentu zagotowania, dodając pod koniec nieco soli. Po wystudzeniu rozdrabniamy blenderem, ale nie na papkę.
8 łyżek otrębów owsianych zalewamy 5-6 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na 3 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
Koperek płuczemy, bardzo drobno siekamy.
Suszone pomidory kroimy w kostkę.
W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, czosnek, suszone pomidory, namoczone otręby, len złocisty oraz koperek.
Dodajemy surowe jajka i wyrabiamy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy średniej wielkości kotlety i panierujemy je lekko w suchych otrębach owsianych.
Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.