Przepis i sposób przygotowania na: Bloki czekoladowe z orzechami
10-15 herbatników odkładamy, a pozostałe rozdrabniamy dokładnie- ja użyłam do tego celu blendera, ale możecie je umieścić w dobrej torebce foliowej i rozbić wałkiem do ciasta.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła.
Wsypujemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
Orzechy macadamia najlepiej kupić łuskane, bo mają tak twardą skorupkę, że bardzo ciężko się je obiera, ale ja poradziłam sobie tłuszkiem do mięsa, więc myślę, że i Wy dacie radę (Niestety mój starożytny dziadek do orzechów sobie z nimi nie poradził.) :D
20 sztuk łuskanych orzechów macadamia oraz orzechy włoskie siekamy w niezbyt drobne kawałki.
Do rozdrobnionych herbatników dodajemy mleko w proszku oraz masę maślano- mleczną, dokładnie mieszamy.
Wsypujemy wszystkie bakalie i dokładnie łączymy składniki dłońmi- tak, jakbyśmy zagniatali ciasto.
Po 2-3 łyżki masy wykładamy na dno foremek keksowych i dokładnie dociskamy.
Wykładamy pozostałą masę bardzo dobrze ją uciskając.
W każdą keksówkę na skos wciskamy po 3-5 herbatników.
Herbatniki dociskamy dokładnie, aby całe schowały się pod masą czekoladową.
Bloczki czekoladowe wkładamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia i kroimy w plastry.