Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa
Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
Do pulchnej masy dodajemy po trochu sok z pomarańczy, a następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod sam koniec ucierania otartą skórkę w wyparzonej pomarańczy.
Ucieramy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki mieszamy z ciastem.
Formę na babkę (u mnie wym.24,5x10,5 cm z kominkiem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180C.
Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 20 minut w formie, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder ucieramy z sokiem pomarańczowym, dodając go stopniowo w miarę ucierania, aby lukier nie był za rzadki.
Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową kandyzowaną.
Ciasto można udekorować świeżą pomarańczą, ale tuż przed samym podaniem.
Smacznego!