Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z sosem pomidorowo-paprykowym
Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy ,na rozgrzaną wrzucamy czosnek z zalewy i mięso ,przesmażamy tak długo ,aż każda kuleczka będzie osobno , nie może być żadnych bryłek .
Marchew i pietruszkę obieramy i rozdrabniamy w malakserze na drobno .Dodajemy do mięsa ,następnie pomidory , pastę paprykową ,wino ,sól ,cukier , rozmaryn i dusimy ok 1.5h aż sos zgęstnieje ,a kolor będzie mocno czerwony .
Do naczynia żaroodpornego na dno dajemy łyżkę oliwy i porcję sosu ,tak by przykryć dno. Następnie po 3szt makaronu mi się mieściło ,na to znów sos i ścieramy warstwę sera ,tak do wypełnienia formy,na wierzch sos i ser i 2 łyżki oliwy by makaron nie był na wierzchu twardy.
Naczynie przykrywamy folią lub pokrywką i zapiekamy ok 1h w tem 180st .