Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w pomidorach
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przez 2 minuty podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę i smażymy razem około 3-4 minut.
Wlewamy pomidory z puszki i trzymamy na ogniu około 8-10 minut, tj. do chwili aż zostanie nam tylko trochę soku.
Doprawiamy do smaku słodką papryką, kminem, chili, curry oraz solą i pieprzem.
Zewnętrzną stroną dużej łyżki odciskamy w pomidorach 3-4 wgłębienia i w każde z nich wbijamy po jednym jajku.
Dusimy pod przykryciem około 4-5 minut, tj. do chwili aż białka się zetną, a żółtka pozostaną jeszcze płynne.
Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i oliwkami.