Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka na ciepło z komosą ryżową
W tzw. międzyczasie, oczyszczamy pierś z kurczaka i kroimy ją na 4 kotlety, a następnie każdy kotlet w podłużne paski o grubości około 1 cm.
Rukolę dokładnie płuczemy, odsączamy, rozkładamy na talerze.
Przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
Skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu (komosa ryżowa i pierś z kurczaka będą tak aromatyczne, że nie ma potrzeby przygotowywać do sałaty dodatkowego sosu).
Pierś z kurczaka smażymy na rumiano na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego.
Patelnię ściągamy z ognia, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Dokładnie mieszamy.
Gorącą komosę ryżową mieszamy z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ząbkami marynowanego czosnku. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kaszę nakładamy na środek talerzy. Przybieramy piersią z kurczaka i marynowanym serkiem kozim. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Podajemy od razu po przygotowaniu.