Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rolada z jabłkami orzechami i cynamonem
Następnie topimy margarynę i studzimy .
Żółtka ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem .
Do żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy , margarynę i waniliowy cukier ,następnie stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto by ładnie odchodziło od dłoni .
Zostawiamy je na 1h w ciepłym miejscu by urosło .
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach .
Wkładamy je do garnka z masłem i przesmażamy ,dodajemy do nich orzechy mielone i cynamon ,smażymy ok 7 min do zredukowania soków .
Gdy ciasto urośnie ,wałkujemy je kilka krotnie ,składając rozwałkowanym placek i znów je wałkujemy ,dzięki temu uzyskujemy fajną strukturę ,ja robię to 3 razy ,po czym wałkuję już finalny prostokąt i na cały placem ,oprócz brzegów,wykładamy masę jabłkową ,zwijamy jak struclę makową ,zlepiając brzegi i boki .
Przekładamy do formy i zostawiamy by lekko podrosło ok 20 min . po tym czasie pieczemy ok 40 min w tem 190st
do suchego patyczka .