Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 70 dag
cebula 2 sztuka
chili 1 sztuka
imbir 3 cm
ząbki czosnku 4 sztuka
natka pietruszki
olej rzepakowy 4 łyżka
masło klarowane 3 łyżka
jogurt naturalny 250 ml
sok z limetki 1 sztuka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
kardamon 20 ziarna
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat 6 sztuka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżka
mąka kukurydziana
sól do smaku
pieprz

Porada

Curry z kurczaka podajemy z ryżem (ja podałam je z ryżem kokosowym, który przygotowałam, dodając do 3 szklanek wody 1 szklankę domowego mleka kokosowego), posypane odrobiną natki pietruszki. Można je takżę udekorować odrobiną czarnego sezamu.

Przepis i sposób przygotowania na: Curry

Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski o długości max 1,5 cm lub w drobną kostkę.

Jogurt naturalny mieszamy z mielonym kuminem, kurkumą oraz sokiem z limonki. Dprawiamy odrobiną soli, pieprzem cayenne oraz czarnym pieprzem.

Marynatą zalewamy pierś z kurczaka. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30-40 minut.

Papryczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka. Drobno siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków.

Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę.

Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Kardamon rozgniatamy, usuwamy łupinki.

Ziarenka kardamonu wrzucamy do moździerza wraz z gorczycą i goździkami, rozgniatamy dokładnie.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy przyprawy z moździerza i smażymy przez około 60 sekund.

Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po 2 minutach posiekaną papryczkę chili oraz imbir. Dokładnie mieszamy.

Na drugiej patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka z marynatą, chwilę podsmażamy.

Łyżkę mąki mieszamy w szklance wody, wlewamy do kurczaka. Dorzycamy podsmażone warzywa z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut. Jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie, wydłużamy nieco czas smażenia.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Natkę pietruszki dokładnie płuczemy, drobno siekamy. 2 łyżki natki zostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 02.05.2014 22:38
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak