Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka cytrynowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
margaryna 3/4 kostki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
skórka z cytryny z 1 sztuki
sok z cytryny z 1,5 sztuki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Jajka wbić do miski, dodać cukier. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Margarynę rozpuścić. Przelać (jeszcze ciepłe) do ciasta i nadal miksować. Cytrynę zetrzeć na tarce o malutkich oczkach. Startą skórkę oraz wyciśnięty sok dodać do masy i nadal miksować.
Krok 1 - Wielkanocna babka cytrynowa  foto
2
Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą (ile potrzeba). Wylać ciasto do formy
Krok 2 - Wielkanocna babka cytrynowa  foto
3
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 45-50 minut.
Krok 3 - Wielkanocna babka cytrynowa  foto
4
Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Wielkanocna babka cytrynowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paula 08.04.2023 15:27
Zrobiłam i niestety zakalec
Beatris 19.04.2014 23:43
Skusiłabym się na kawałeczek:)
Czyki 19.04.2014 19:07
Wspaniałe wypieki u Ciebie:) Wesołych Świąt:)
Ania84 19.04.2014 16:04
Ślicznie wyszła :)
Mniam 19.04.2014 14:32
Cytrynowa babka jest świetna.
Kuchenka 19.04.2014 13:59
super jest
Grazyna0211 19.04.2014 13:53
smaczna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak