Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe naleśniki
Do mleka dodajemy jajka, 2 łyżki oleju oraz mąkę pszenną, dokładnie miksujemy.
W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę (bez albedo) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Albedo pomarańczy (a więc całą białą skórę z zewnątrz odkrawamy, a miąższ kroimy w plasterki.
Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy następnie ręcznikiem papierowym nawilżonym odrobiną oleju.
Smażymy z obu stron na rumiano cienkie naleśniki.
Naleśniki układamy na dużym talerzu i przykrywamy drugim talerzem, aby nie ostygły.
Każdy naleśnik smarujemy serkiem homogenizowanym. Składamy na pół, układamy plasterek pomarańczy i jeszcze raz składamy naleśnika na pół.
Wierzch naleśników smarujemy odrobiną serka. Przybieramy borówkami amerykańskimi i posypujemy skórką pomarańczową.