Przepis i sposób przygotowania na: Warzywno mięsna galaretka w jajku
Cebulę obieramy i przypalamy na ogniu dodajemy do buliony ,
Marchew obieramy wrzucamy w całości .
Dodajemy w całości seler i natkę ,ja jeszcze dodaję magę ale świeżą z krzaczka w ogrodzie ,następnie sól , pieprz i ziele ,cukier i na wolnym ogniu do uzyskania ok 800 ml bulionu gotujemy .
Następnie wyciągamy mięso i marchew
Bulion przecedzamy i dodajemy do niego żelatynę i mieszamy aż się rozpuści .
Mięso studzimy ,marchew również i kroimy na małe kawałki .
Jajko gotujemy w wodzie na twardo .
Groszek odcedzamy na sitku
Paprykę konserwową kroimy w drobną kosteczkę .
Galaretkę będziemy robić w skorupkach po jajkach ,więc dobrze jest wcześniej sobie przygotować wydmuszki ,ale tak by miały tylko jeden otwór ,można zrobić większy ok 1cm i z powodzeniem sie to uda .
Na dno każdej wydmuszki wrzucamy listek natki ,następnie kolejno warzywa i mięso ,według uznania i proporcji ,na koniec wlewamy delikatnie bulion .
Ja sobie wydmuszki ułożyłam w wytłoczkach po jajkach by ładnie i bezpiecznie stały .
tak przygotowane umieszczamy w lodówce .