Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z dużymi dziurami

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 540 g semolina
zakwas do chleba 100 g pszenny
woda 340 ml
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Porada

Ciasto o wysokiej hydracji , jest lużne i lepkie dlatego bardzo ważne jest obfite obsypanie mąką ściereczki w ktorej leżakuje w lodówce, a która potem słuzy również do formowania podłuznego kształtu bochenka;

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dużymi dziurami

Kroki postępowania

1
Wieczorem: zakwas wymieszać z 60 ml wody i 120 g mąki, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc;
Krok 1 - Chleb z dużymi dziurami foto
2
Rano: do zaczynu dodać ponownie 120 g mąki i 60 ml wody, wymieszac i odstawić na 3 h;
Krok 2 - Chleb z dużymi dziurami foto
3
Po tym czasie dodać miód, wodę (220 ml) i rozpuścić całość mieszając.
Krok 3 - Chleb z dużymi dziurami foto
4
Następnie dodać resztę mąki i zacząć wyrabianie;
Krok 4 - Chleb z dużymi dziurami foto
5
Wyrabiać aż ciasto bedzie gładkie i powstanie gluten. CIasto o wysokiej hydracji jest bardzo luźne dlatego wyrabiać w naczyniu; W połowie wyrabiania dodać sól;
Krok 5 - Chleb z dużymi dziurami foto
6
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagniatając do srodka utworzyć kule z ciasta;
Krok 6 - Chleb z dużymi dziurami foto
7
Miskę pokryć ściereczką, obsypać ściereczke obficie mąką, włożyć do środka ciasto chlebowe i odłożyć do następnego dnia do lodówki (przykryć folią spożywczą);
Krok 7 - Chleb z dużymi dziurami foto
8
Na następny dzień wyjąć ciasto z lodówki i pozostawic w temp. pokojowej 4 h; Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 240; Sciereczke z ciastem wyjąc, i bardzo delikatnie pomagając sobie ściereczką uformować rulonik (ruchem jak na strudel ), nie zgniatac ciasta, tylko delikatnie uformować rulonik by nie zniszczyc dziur które powstały podczas wyrastania w lodówce
Krok 8 - Chleb z dużymi dziurami foto
9
Zsunąć ze sciereczki na papier do pieczenia. Zrobic kilka nacięć na wierzchu, i włożyć od razu do piekarnika. Tuz przed włozeniem chlebka naparować piekarnik wrzucając na dno kilka kostek lodu. Piec 10 minut w 240 stopniach, następnie 10 w 220 i 20min w 200 stopniach. Studzic na kratce. Smacznego!
Krok 9 - Chleb z dużymi dziurami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta 3 tygodnie temu
Czy z żytniego zakwasu też wyjdzie z takimi dziurami?
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Raczej powinien być użyty zakwas na mące pszennej.
paula191919 29.09.2014 17:30
Bardzo fajniutki przepis :D
Kolorowa 07.08.2014 21:41
ekstra wygląda !
Ela15 10.07.2014 12:35
pyszny chlebek
ana00 04.07.2014 22:35
rzeczywiście duże dziury hehe :) smakowicie wygląda :)
kate.500 21.06.2014 21:30
wyglada bardziej apetycznie niz taki ze sklepu
Kulinarna Ja 16.06.2014 11:53
Nie ma nic lepszego od domowego chleba!
Pietruszka 29.05.2014 11:44
wygląda bardzo apetycznie
Ola1young 29.05.2014 10:18
na pewno smaczny chlebek
Joanna83 29.04.2014 08:48
Wilgotny miąższ,chrupiąca skórka...chleb jak chleb,ale najsmaczniejsze to są właśnie te dziury ;)
mariel78 28.04.2014 21:48
świetny przepis
Alex_M 27.04.2014 10:04
przepiękny chlebek Ci wyszedł :)
Iwusia 25.04.2014 22:34
wspaniale się prezentuje chlebuś
Kejti 24.04.2014 23:20
Fajne te dziurki :-)
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2014 08:35
poszperałam właśnie w wikipedii i jest tak jak mówisz :)
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2014 08:32
O! No to teraz już wszystko wiem :) Dzięki za odp :)
iziona 24.04.2014 07:30
Cudowny chleb i przepiękne zdjęcia
Christopher 23.04.2014 23:28
Lubię taki dziurawy chlebek.
IwonaDD 23.04.2014 20:00
Z tego co ja sie orientuje gluten własciwy tworzy się z białek zawartych w mące dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy tworzy sie tkz. siatka glutenowa; Oczywiscie ekspertem nie jestem i mogę sie mylic :)
dwa pokoje z kuchnią 23.04.2014 19:48
Strasznie mnie zaciekawiła sprawa z glutenem- jak to powstaje podczas wyrabiania? Ja myślałam, że gluten jest w mące, jako jej składnik :) Chlebek rewelacyjny, przepis kradnę do ulubionych, bardzo podoba mi się też że są super wyraźne zdjęcia!
agnieszka214 23.04.2014 19:28
naprawde bardzo pyszne
Lidzia 23.04.2014 18:02
Pyszności. "Kradnę" przepis.
gosia56 23.04.2014 17:42
Super chlebuś ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak